Incontinența urinară imperioasă și spasmele vezicii urinare

În cazul incontinenței urinare imperioase sau al spasmelor vezicii urinare, afecțiune denumită și vezică hiperactivă (OAB), de obicei simțiți nevoia de a merge la toaletă mai des decât normal, de patru până la opt ori pe zi. De asemenea, este posibil să vă treziți noaptea pentru a urina. La fel ca în cazul multor persoane care trăiesc cu aceste afecțiuni, este necesar să aranjați anumite lucruri din viața dumneavoastră, cum ar fi mediul de desfășurare a activității sau obiceiurile de călătorie, pentru a evita accidentele jenante. În acest articol, vă vom împărtăși unele dintre cele mai importante lucruri ce trebuie știute despre spasmele vezicii urinare și incontinența urinară imperioasă și ce puteți face pentru a ușura simptomele. 

Viața cu o vezică urinară hiperactivă sau funcționarea anormală a vezicii urinare

O vezică ce funcționează normal nu vă va trimite semnale de alarmă care să vă facă să doriți să vizitați toaleta în câteva secunde. Probabil că nevoia de a merge la toaletă se va amplifica în timp. Lucrurile sunt diferite atunci când suferiți de spasme ale vezicii urinare sau OAB, deoarece de obicei în acest caz senzația apare foarte brusc. Dacă mușchiul vezicii urinare începe să se contracte sau să se încordeze fără avertizare, generând aceste spasme, poate provoca pierderi involuntare de urină.
 
Este posibil ca funcționarea anormală a vezicii urinare să determine acest lucru fără ca dumneavoastră să puteți face prea multe în acest sens și atunci este vorba despre incontinență urinară imperioasă. Aceasta este cauzată de contracțiile vezicii urinare ce depășesc puterea mușchilor sfincterului uretral, care, de obicei, păstrează controlul asupra vezicii urinare, cauzând scurgerile de urină.
 
Oricare dintre aceste afecțiuni pot, din motive evidente, să vă afecteze calitatea vieții, deoarece va trebui să urmăriți în permanență cea mai apropiată toaletă.

Ce se întâmplă?

Uneori nu se cunoaște cauza exactă a acestui tip de afecțiune denumită , dar vă prezentăm câteva motive posibile pentru problemele cu spasmele vezicii urinare și incontinența urinară imperioasă: 
 
Consumul de lichide 
Băutul în exces produce cantități mari de urină (poliurie), putând astfel cauza senzația nevoii urgente de urinare și vizite frecvente la toaletă, vezica umplându-se foarte repede. Diabetul zaharat (hiperglicemia) poate fi cauza unei senzații de sete crescută și a unor cantități mari de urină. 
Prin urmare, controlul mai bun al diabetului reduce incontinența urinară. 
 
Consumul redus de lichide poate cauza, de asemenea, nevoia crescută de a urina. De exemplu, dacă beți o cantitate mai mică de lichide, în speranța de a reduce nevoia crescută de a urina poate de fapt să înrăutățească problema. Acest lucru se datorează faptului că urina concentrată tinde să irite mucoasa vezicii urinare, ceea ce duce la urină cu miros accentuat și, din nou, la apariția simptomelor de nevoie crescută de a urina. Deshidratarea este, de asemenea, un factor ce poate cauza constipația, despre care se știe că este un risc pentru apariția infecțiilor urinare.
 
Oricine, la orice vârstă, poate avea probleme cu spasmele vezicii urinare sau incontinența urinară imperioasă cu scurgeri de urină, dar mai jos vă prezentăm câțiva factori de risc:
 
•    O infecție a tractului urinar (bacteriile pot irita interiorul vezicii urinare)
•    Un consum mare de cafea și de băuturi energizante
•    Calculi vezicali
•    Mucoasă fragilă după menopauză, care provoacă iritarea uretrei la femei
•    Iritarea vezicii urinare din exterior, cum ar fi în cazul unui prolaps, al unei tumori ovariene sau al constipației
•    Prostată mărită
•    Supraponderabilitate

Când trebuie să consultați un medic

Vizita la medic este cea mai bună modalitate de a afla care este cauza. Acesta va lua probabil o probă de urină pentru a determina dacă există bacterii, sânge sau alte semne de infecție. De asemenea, o metodă uzuală este de a urmări ce și cât beți și de a vă testa vezica în diferite moduri, pentru a măsura viteza, presiunea vezicii urinare și cantitatea de urină rămasă în vezică după urinare. 
 
Dacă vă confruntați cu unele dintre aceste simptome, este bine să apelați la medic:
 
•    O senzație de arsură în timp ce urinați
•   
•    Sânge în urină
•    O nevoie brusc mai urgentă de a merge la toaletă
•    Trezirea de câteva ori pe noapte pentru a merge la toaletă

Ce puteți face în această privință?

În cazul în care spasmele vezicii urinare sau incontinența urinară imperioasă sunt cauzate de stilul dumneavoastră de viață, vă prezentăm câteva lucruri pe care le puteți face. Pentru început, poate fi o idee bună să vă abțineți sau să reduceți consumul de alcool, precum și de băuturi care conțin cofeină, cum ar fi ceai, cafea și băuturi energizante.

Antrenamentul și exercițiile

Exerciţiile pentru planşeul pelvian, cum ar fi exercițiile Kegel, pot fi cu adevărat utile pentru a vă ajuta în caz de . Capacitatea de a contracta în mod corespunzător mușchii planşeului pelvian atunci când apare nevoia urgentă de a urina poate opri efectiv senzația de urgență. 
 
Pentru a efectua exerciții Kegel, pur și simplu contractați-vă mușchii planşeului pelvian cât de tare puteți (similar cu momentul în care doriți să evitați să urinați sau să eliminați gaze), țineți-i contractați timp de cel puțin cinci secunde și repetați acest exercițiu pentru a spori treptat rezistența. Un planşeu pelvian puternic vă sporește capacitatea de a rezista nevoii de a urina. Medicul sau fizioterapeutul vă poate învăța exact cum să faceți acest lucru în mod corect.  
 
Antrenarea vezicii urinare este frecvent utilizată pentru a trata incontinența urinară imperioasă. Scopul este de a conștientiza obiceiurile legate de incontinență și de a recăpăta capacitatea necesară pentru retenția urinară și golirea corespunzătoare a vezicii urinare. Acest lucru include să evitați vizitele la toaletă doar „ca să vă asigurați”, dar și să dați buzna în ultima clipă. Exemple de abilități antrenate: 
  • Exersarea capacități vezicii urinare de a reține urina. Aceasta înseamnă să creșteți activ cantitatea de urină din vezică și întârziați intervalele de golire. 
  • Să nu vă grăbiți la toaletă în mijlocul unei senzații de urgență, ci să încercați să vă distrageți atenția.
  •  Să contractați mușchii planșeului pelvian atunci când simțiți nevoia de a urina.
  •  Să planificați vizite la toaletă pentru a evita senzația de stres și anxietate. 
În acest fel pot fi mărite perioadele de timp dintre vizitele la toaletă. Un jurnal de urinare poate fi, de asemenea, un instrument util. 
 
Vedeți aici toate produsele noastre ce vă pot ajuta în caz de incontinență urinară:
 
<< TENA Men