Infecția tractului urinar la bărbați

Dacă simțiți o nevoie constantă de a urina sau dacă simțiți durere în timpul urinării, este posibil să aveți o infecție a tractului urinar (UTI). Infecțiile tractului urinar nu sunt des întâlnite la bărbații mai tineri, dar anumite afecțiuni și schimbări datorate înaintării în vârstă pot crește riscul. Iată câteva sfaturi privind modul în care puteți recunoaște și chiar evita o infecție.

Ce este o infecție a tractului urinar?

Infecțiile tractului urinar pot apărea atunci când bacteriile dăunătoare invadează tractul urinar. De obicei, infecția este cauzată de faptul că bacteriile din organismul nostru ajung acolo unde nu ar trebui să fie. Cea mai des întâlnită dintre aceste bacterii este E. coli, care se găsește în mod normal în intestin, dar infecția poate fi cauzată și de alte bacterii. 
 
Acestea sunt simptome frecvente ale acestui tip de infecție: 
 
  • Durere sau senzație de arsură la urinare 
  • Urinare frecventă și nevoia constantă de a urina 
  • Cantități mici de urină eliminate la fiecare utilizare a toaletei 
  • Urme de sânge în urină 
  • Urină de culoare închisă, tulbure sau cu miros puternic 
  • Senzația de frig, de obicei neasociată cu febră 
  • Incontinență urinară bruscă 
 
Trebuie menționat faptul că anumite boli cu transmitere sexuală pot prezenta simptome similare unei ITU. 

Care sunt tipurile diferite de ITU?

Cele mai frecvente infecții ale tractului urinar apar în tractul urinar inferior, infectând uretra și vezica urinară. Dacă nu sunt tratate, tulpinile extrem de virulente se pot răspândi mai departe, până la uretere și rinichi, în tractul urinar superior. Simptomele infecțiilor tractului urinar superior sunt considerabil mai grave și pot include dureri de spate, greață și febră. Febra poate indica și faptul că bacteriile au ajuns în prostată. 
 
Dacă nu sunt tratate, infecțiile tractului urinar superior pot afecta rinichii și implică riscul ca o infecție să ajungă în sistemul circulator și să se răspândească în întreg corpul, ducând la o afecțiune denumită urosepsie, care necesită terapie intensivă. Așadar, dacă suspectați că aveți o ITU trebuie să solicitați asistență medicală pentru a primi un diagnostic și un tratament corespunzător. Cu cât obțineți asistență medicală mai repede, cu atât vă veți însănătoși mai ușor. 

Tratamentul și ameliorarea simptomelor

Antibioticele asigură în general un tratament eficace împotriva ITU. Un test de urocultură este necesar pentru a identifica bacteriile care au cauzat infecția, dar și cel mai eficace antibiotic.

Ce puteți face pentru a vă ameliora simptomele?

  • Consumul unei cantități suficiente de lichide poate ajuta la îndepărtarea bacteriilor din vezica urinară.
  • Utilizați medicamente pentru a ușura durerea și pentru a reduce febra și inflamația. 
  • Așezați o pernă electrică pe partea inferioară a spatelui sau pe abdomen, pentru a calma durerea.

Ce poate cauza o infecție urinară?

În cazul bărbaților cu vârsta peste 60 de ani, infecțiile sunt mai des întâlnite, de obicei în asociere cu o prostată mărită, schimbări datorate înaintării în vârstă și alte afecțiuni mai frecvent întâlnite la persoanele mai în vârstă. O prostată mărită poate reduce fluxul de urină și îngreuna golirea completă a vezicii urinare. Urina rămasă poate apoi acționa ca un mediu de dezvoltare pentru bacterii.

Cum se pot evita infecțiile tractului urinar?

Un simplu pas pentru evitarea unei ITU este încercarea de a goli complet vezica urinară, de fiecare dată, pentru a reduce șansa ca bacteriile să ajungă în tractul urinar. De asemenea, identificarea timpurie a măririi prostatei este necesară pentru administrarea tratamentului adecvat și pentru evitarea problemelor viitoare legate de prostată.

Câteva sfaturi cu privire la modul de evitare a infecțiilor tractului urinar:

  • Mențineți zona genitală curată și uscată
  • Hidratați-vă pentru a elimina bacteriile
  • Îndepărtați produsele murdare de incontinență din față către spate
  • Dacă întâmpinați probleme cu golirea vezicii urinare, așteptați câteva momente după ce ați terminat eliminarea, schimbați-vă poziția și încercați din nou. Acest lucru poate determina eliminarea urinei rămase după prima încercare și reduce riscul de infecție.

„Infecțiile tractului urinar apar mai des la bărbații cu vârsta peste 60 de ani.”

Josefine Grandin

Asistent medical comunitar/urologie