O femeie plutește liniștită într-o piscină

Confruntarea cu partea emoțională a menopauzei

Trecerea prin perimenopauză și menopauză se poate simți uneori ca un rollercoaster emoțional – o plimbare la care niciuna dintre noi nu s-a înscris! O scădere naturală a estrogenului și progesteronului – hormonii responsabili cu menținerea sistemului reproducător feminin – poate declanșa schimbări de dispoziție și poate provoca afecțiuni precum depresia la menopauză și anxietatea la perimenopauză.
 
De fapt, problemele emoționale sunt unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale menopauzei. Dacă treceți prin perimenopauză, este posibil să observați că experimentați o volatilitate emoțională crescută în perioada premergătoare menstruației. Acesta este momentul în care hormonii dvs. sunt în mod natural la cel mai scăzut nivel. Sindromul premenstrual (PMS) și emoțiile negative pot atinge un apogeu chiar înainte de începerea menstruației și este posibil să începeți să vă simțiți mai bine după primele câteva zile ale ciclului menstrual.
 
Pe măsură ce progresați în perimenopauză și menopauză, instabilitatea dvs. emoțională poate crește de la câteva zile pe lună până la mai mult, în principal din cauza nivelurilor hormonale fluctuante. În vârful menopauzei, unele femei raportează că se simt într-o stare aproape constantă de sindrom premenstrual pe măsură ce organismul se pregătește pentru oprirea permanentă a ciclului menstrual.
 
Este de la sine înțeles că tulburările de dispoziție și problemele de sănătate mintală pot fi unul dintre cele mai dure efecte secundare ale menopauzei. Aproape jumătate dintre femeile aflate la menopauză raportează sentimente de depresie sau anxietate, care pot avea un impact negativ asupra încrederii în sine, relațiilor și calității generale a vieții.
 
Citiți mai departe pentru asistență în menopauză și pentru a descoperi tot ce trebuie să știți despre tratarea efectelor secundare emoționale cauzate de menopauză.

Acum eram ferictă și într-o clipă îmi venea să-mi bat soțul'.

Menopauza și bunăstarea sănătății mintale

Etapele de perimenopauză și menopauză provoacă modificări hormonale care pot avea un impact grav asupra bunăstării tale mentale. Unele dintre provocările emoționale pe care le puteți experimenta sunt:
 
Sentimente de tristețe
Schimbări comportamentale
Iritabilitate crescută
Anxietate
Depresie
Furie și agresivitate
Dificultate în concentrare (lipsuri în memorie)
Oboseală
Tensiune
 
Dacă simțiți oricare dintre sentimentele de mai sus la 40 și 50 de ani în mod frecvent sau prelungit, sau simptomele apar brusc, există șanse mari să fie legate de menopauză. Mai jos, veți găsi câteva sfaturi care vă vor ajuta să recunoașteți și să gestionați schimbările de dispoziție la menopauză, anxietatea la perimenopauză și menopauză, depresia la menopauză și multe altele.

Sfatul 1: Discutați cu medicul dvs. despre depresie la menopauză

Depresia poate provoca sentimente de tristețe și o pierdere a interesului pentru activitățile care-ți ofereau de obicei plăcere. Pentru un diagnostic de depresie, simptomele trebuie să dureze cel puțin două săptămâni și trebuie să reprezinte o schimbare a nivelului dvs. anterior de funcționare. Dacă bănuiți că vă confruntați cu depresie la menopauză și aceasta are un impact negativ asupra calității vieții, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice tehnici de auto-gestionare. Această discuție este pentru a putea exclude alte afecțiuni medicale sau psihiatrice și să vă îndrume către ajutorul de care aveți nevoie.
 
În timp ce multe femei au simptome de depresie în timpul menopauzei, este mai probabil să le experimentați dacă ați avut asemenea simptome în alte momente ale vieții. Un doctor vă poate recomanda diferite tratamente, în funcție de situația dvs. – fie un curs de terapie de substituție hormonală, medicament cum ar fi antidepresivele, terapia cognitiv-comportamentală sau o combinație dintre acestea.

Obișnuiam să mă simt tristă fără să știu de ce mă simt așa.

Sfatul 2: Pregătiți-vă pentru efectele secundare ale menopauzei în moduri practice

Pregătirea și gestionarea simptomelor fizice ale menopauzei în moduri practice vă poate ajuta să vă susțineți sănătatea mintală și bunăstarea. Femeile care trec prin menopauză au adesea efecte secundare fizice, cum ar fi bufeuri și probleme ale vezicii urinare. Acestea pot fi debilitante și pot contribui sau exacerba depresia menopauzei, anxietatea și schimbările de dispoziție.
 
Gestionarea simptomelor fizice vă poate ajuta să vă simțiți în control și să reduceți probabilitatea oricăror efecte emoționale dăunătoare. De exemplu, dacă suferiți de migrene sau dureri de cap la menopauză, asigurați-vă că rămâneți hidratată, evitați prea mult timp în fața ecranului și păstrați un medicament pentru dureri de cap în geantă. Dacă vă confruntați cu incontinență cuzată de menopauză, asigurați-vă că rămâneți uscată și protejată purtând un TENA Lady Slim pe tot parcursul zilei și nopții. Dacă știți că sunteți predispusă la bufeuri chiar înainte de menstruație, încercați să programați întâlniri de lucru în afara acestei perioade și discutați cu managerul sau departamentul de resurse umane dacă aveți nevoie de sprijin atunci când vă confruntați cu simptomele menopauzei la locul de muncă.

Sfatul 3: Mâncați bine pentru o sănătate mintală optimă

Consumul unei alimentații echilibrate bogate în nutrienți, vitamine și minerale este important în toate etapele vieții, dar este deosebit de important în perioada menopauzei, când corpul dvs. experimentează multe schimbări emoționale și fizice.
 
Pentru a vă menține starea de spirit stabilă, asigurați-vă că mâncați suficiente alimente bogate în proteine care conțin aminoacidul triptofan. Triptofanul ajută la producerea serotoninei, care poate ajuta la echilibrarea schimbărilor de dispoziție la menopauză. Curcanul, brânza de vaci, ovăzul și leguminoasele sunt toate surse gustoase ale acestui aminoacid. Pentru a ajuta la combaterea depresiei și a anxietății la menopauză, s-ar putea să doriți să adoptați noi strategii, cum ar fi micul dejun sau mesele mici regulate pe parcursul zilei, pentru a menține glicemia – și, prin urmare, starea de spirit – stabilă.

Sfatul 4: Angajați-vă în practici de calmare pentru a ajuta anxietatea la menopauză

Unele femei consideră că a învăța să se relaxeze poate fi o sursă de sprijin cu adevărat utilă pentru menopauză. Scăderea așteptărilor față de dvs. este importantă. De exemplu, respirația ritmică poate ajuta la calmarea anxietății legate de menopauză. Emoțiile instabile vă perturbă adesea tiparul obișnuit de respirație, așa că dacă vă simțiți supărat, îngrijorat sau stresat, încercați să găsiți un loc liniștit, fără distrageri și zgomot. Respirați lung, încet și adânc sau verificați una dintre numeroasele aplicații de respirație ritmică disponibile. Vă descurcați!
 
În mod similar, integrarea practicilor de calmare, cum ar fi meditația, mindfulness sau ținerea unui jurnal vă pot fi utile pentru pregătirea pentru menopauză și gestionarea simptomelor menopauzei. Când vine vorba de exerciții fizice, ați putea dori să alegeți antrenamente cu impact redus, cum ar fi yoga sau înotul, care sunt bune atât pentru minte, cât și pentru corp.
 
Pe lângă practicarea practicilor de calmare, s-ar putea să descoperiți că obținerea unui somn de bună calitate și plimbările relaxante în natură ajută la ameliorarea oricăror efecte secundare emoționale negative ale menopauzei. 

Sfatul 5: Căutați sprijin pentru menopauză de la cei apropiați

Când femeile trec prin menopauză, ele simt uneori că emoțiile instabile le amenință nu numai simțul personal al echilibrului mental, ci și relațiile lor. Încercarea de a stăpânii emoțiile instabile poate fi obositoare – este în regulă să solicitați ajutor în timpul menopauzei. Să râzi și să te distrezi cu familia și prietenii tăi pot aduce ameliorarea emoțiilor dificile.
 
Dacă vă simțiți confuză de emoțiile iraționale și de schimbările de dispoziție generate de menopauză, asigurați-vă că aveți aproape partenerul, copiii, familia și prietenii. Membrii familiei, în special, se pot simți ca ținta unui atac de emoții de menopauză. În loc să vă mușcați limba sau să explodați, încercați să vorbiți cu oamenii iubiți despre cum vă simțiți și spuneți-le dacă aveți nevoie de înțelegere suplimentară, răbdare, simpatie și sprijin. Spuneți-le oamenilor când aveți nevoie de spațiu și timp singură pentru a vă procesa emoțiile și asigurați-vă că vă programați timp de calitate cu cei dragi atunci când vă simțiți pregătită.

„Am mai mult păr pe față decât am în cap”.

Imaginea lui Ingi a început să se altereze când a intrat la menopauză, dar cea mai mare schimbare s-a văzut în personalitatea ei. În acest video ea și fetele ei discută despre schimbările de comportament, nopți lipsite de somn și puterea de a întreba „ești bine?”. 
 
Urmăriți povestea lui Ingi acum.

Sfatul 6: Canalizează emoțiile negative ale depresiei și anxietății la menopauză în ceva creativ

Pe măsură ce corpul se schimbă și se adaptează la o nouă fază a vieții, femeile care trec prin menopauză raportează adesea că simt o pierdere a identității, a scopului și a sentimentului de sine. Indiferent dacă aveți sau nu copii, unor femei le este greu să accepte sfârșitul anilor fertili – o schimbare care provoacă sentimente de tristețe și valoare de sine scăzută. Pierderea fertilității poate aduce chiar și o conștientizare sporită a îmbătrânirii și a mortalității.
 
Prin urmare, unele femei consideră că a canaliza emoțiile negative înspre ceva creativ este o modalitate bună de a face față sau de a combate aceste sentimente. Pictura, dansul, experimentele culinare, a învăța o nouă limbă sau a vă angaja într-o nouă formă de exercițiu incitantă sunt toate idei care te pot ajuta să-ți construiești un nou sentiment de identitate și să creșteți încrederea în tine în timpul menopauzei. 

Cu multe de luat în considerare în toate etapele menopauzei, partea emoțională poate fi trecută cu vederea. Dacă simțiți că aveți nevoie de sprijin suplimentar, nu ezitați să contactați un profesionist, cum ar fi cel mai apropiat medic de familie.

Materiale suplimentare