Trecerea prin perimenopauză și menopauză se poate simți uneori ca un rollercoaster emoțional – o plimbare la care niciuna dintre noi nu s-a înscris! O scădere naturală a estrogenului și progesteronului – hormonii responsabili cu menținerea sistemului reproducător feminin – poate declanșa schimbări de dispoziție și poate provoca afecțiuni precum depresia la menopauză și anxietatea la perimenopauză.
De fapt, problemele emoționale sunt unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale menopauzei. Dacă treceți prin perimenopauză, este posibil să observați că experimentați o volatilitate emoțională crescută în perioada premergătoare menstruației. Acesta este momentul în care hormonii dvs. sunt în mod natural la cel mai scăzut nivel. Sindromul premenstrual (PMS) și emoțiile negative pot atinge un apogeu chiar înainte de începerea menstruației și este posibil să începeți să vă simțiți mai bine după primele câteva zile ale ciclului menstrual.
Pe măsură ce progresați în perimenopauză și menopauză, instabilitatea dvs. emoțională poate crește de la câteva zile pe lună până la mai mult, în principal din cauza nivelurilor hormonale fluctuante. În vârful menopauzei, unele femei raportează că se simt într-o stare aproape constantă de sindrom premenstrual pe măsură ce organismul se pregătește pentru oprirea permanentă a ciclului menstrual.
Este de la sine înțeles că tulburările de dispoziție și problemele de sănătate mintală pot fi unul dintre cele mai dure efecte secundare ale menopauzei. Aproape jumătate dintre femeile aflate la menopauză raportează sentimente de depresie sau anxietate, care pot avea un impact negativ asupra încrederii în sine, relațiilor și calității generale a vieții.
Citiți mai departe pentru asistență în menopauză și pentru a descoperi tot ce trebuie să știți despre tratarea efectelor secundare emoționale cauzate de menopauză.