Prolapsul și incontinența

Dacă experimentați nevoia crescută de a urina din cauza vezicii urinare și/sau dificultăți de golire a vezicii urinare sau ați observat prezența unui țesut proeminent în vagin (pe care multe femei îl descriu ca fiind asemănător unei mingi), este posibil să aveți de-a face cu prolapsul unui organ pelvian. Dacă așa este, nu sunteți singură.
 
Prolapsul cu sau fără simptome evidente este mai frecvent decât s-ar putea crede. În acest articol, ne vom concentra asupra tipurilor de prolaps care ar putea provoca probleme de scurgere de urină. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știți. 

Ce este prolapsul de organ pelvian?

Pelvisul se află sub buric și între șolduri. Aici se află mai multe organe, cum ar fi vezica urinară, colul uterin, intestinele, rectul, uretra, uterul și vaginul. Prolapsul poate apărea la nivelul oricărui organ din pelvis, atunci când mușchii pelvieni slăbesc până la a nu mai putea susține organul și acesta coboară în vagin. Astfel apare simptomul țesutului proeminent în zona genitală.
 
Prolapsul devine mai probabil pe măsură ce înaintăm în vârstă. O cauză binecunoscută a prolapsului este nașterea și cu cât o persoană are mai multe nașteri, cu atât este mai mare riscul. Suprasolicitarea ca rezultat al ridicării repetate a unor greutăți poate crește, de asemenea, riscul de prolaps, la fel și afecțiunile pe termen lung care implică tuse sau

Simptome

Simptomele unui prolaps diferă în funcție de tipul și severitatea prolapsului și pot apărea fie treptat, fie brusc. Țesutul care iese din vagin, care se poate simți moale, este cel mai specific simptom al oricărui prolaps. Mai jos vă prezentăm exemple de diferite tipuri de prolaps și simptomele pe care le pot provoca la nivelul vezicii urinare și intestinului.
 
Rectocelul:
Un prolaps care implică intestinul, în care peretele țesutului care separă rectul de vagin se slăbește și se formează o distensie în rect care creează o protruzie în canalul vaginal. Simptomele tipice includ:
  • Senzația că nu vă puteți goli complet intestinul
  • O senzație de presiune în zona pelviană
  • Este simțită o protruzie în interiorul vaginului
 
În multe cazuri, „evacuarea digitală” - împingerea manuală pe perineu (zona dintre vagin și rect) sau pe peretele posterior al vaginului - poate ajuta la evacuarea intestinului.
 
Cistocelul:
Cistocelul apare atunci când vezica urinară cade și împinge spre spațiul vaginal. Simptomele tipice includ:
  • Dificultăți la golirea completă a vezicii urinare
  • Nevoia frecventă de a urina
  • Este simțită o protruzie în interiorul vaginului
 
Deoarece vezica urinară prolapsată comprimă uretra, aceasta poate provoca dificultăți de golire a vezicii urinare și senzația nevoii urgente de a urina. Deoarece vezica urinară nu se poate goli complet, pot apărea și infecții ale tractului urinar. De multe ori, simptomele nu sunt la fel de severe dimineața, după ce ați stat la orizontală în timpul nopții. Dar cu o tulpină reînnoită la nivelul pelvian din cauza activităților zilnice, simptomele revin.
 
De asemenea, simptomele pot fi diferite de la caz la caz. Consultați întotdeauna un medic dacă vă confruntați cu senzația nevoii urgente de a urina, sângerări inexplicabile sau protruzie în interiorul vaginului. Dacă aveți dificultăți severe de golire a vezicii urinare și simțiți că trebuie să urinați, dar nu puteți, este posibil să aveți nevoie de ajutor.   

Tratamentul prolapsului organelor pelvine

În primul rând, este necesară o examinare fizică efectuată de un medic, care implică teste relevante și o prezentare clară a simptomelor, pentru a diagnostica corect tipul de prolaps al organelor pelviene. După diagnosticare, medicul dumneavoastră va putea decide tratamentul adecvat.
 
Un prolaps ușor al vezicii urinare care nu produce durere sau disconfort poate să nu necesite vreun tratament medical special, în afară de evitarea ridicării de greutăți sau a suprasolicitării și asigurarea unei cantități mari de fibre și lichide, pentru a evita constipația. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, exerciții pentru combaterea prolapsului (pentru zona pelviană sau Kegel), care ajută la întărirea mușchilor pelviani și sunt recomandate ca măsură preventivă pentru toate femeile, indiferent dacă suferă sau nu de simptome legate de prolaps..
 
Pentru cazuri mai grave, poate fi necesar un tratament profesional, care poate fi efectuat atât prin metode chirurgicale, cât și prin metode non-chirurgicale (cum ar fi utilizarea unei terapii de substituție cu pesar sau estrogen). Informații mai detaliate despre aceste tratamente pot fi găsite aici

Prolapsul și incontinența

Una dintre cele mai frecvente complicații asociate cu prolapsul este incontinența. Acest lucru s-ar putea datora slăbirii mușchilor pelviani, care ajută atât la controlul urinării, cât și la susținerea organelor împotriva prolapsului. Dacă prolapsul implică și intestinul, pot exista dificultăți în golirea intestinului, sau scurgeri fecale. Mai jos vă prezentăm câteva probleme ale vezicii urinare și intestinului cauzate de prolaps.
 
  • Incontinența cauzată de presiune implică scurgeri involuntare de urină atunci când strănutați, râdeți sau vă suprasolicitați fizic (de exemplu când ridicați greutăți).
  • Incontinenţa urinară imperioasă se referă la o nevoie bruscă și intensă de a urina, urmată de scurgeri involuntare.
  • Infecția tractului urinar apare atunci când bacteriile infectează tractul urinar, provocând simptome precum , urinare dureroasă, urme de sânge în urină etc.
  • Incontinența intestinală apare atunci când nu puteți controla mișcările intestinului și au loc scurgeri fecale. Dacă este legată de prolapsul de tip rectocel, deseori este cauzată de constipație și dificultățile de golire a intestinului.
  • Prolapsul anal se produce atunci când intestinul iese din rect, provocând incontinență fecală (mai frecventă la vârstnici).
 
Aflați mai multe și comandați o mostră gratuită a produselor noastre pentru incontinența la femei aici