Ce trebuie să faceți dacă aveți o infecție a tractului urinar (ITU) în timpul sarcinii

Printre efectele secundare ale sarcinii, de care ne-am putea lipsi, se numără infecțiile tractului urinar (sau infecțiile urinare), cu urinări extrem de frecvente, glezne umflate, articulații dureroase și un simț al mirosului crescut care provoacă greață.
 
Nu este foarte distractiv să faceți o ITU în timpul sarcinii, dar vestea bună este că poate fi tratată. Dacă bănuiți că aveți o ITU, este important să discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil pentru a evita orice complicații.
 
În acest articol, ne referim la: 
  • Ce este o infecție a tractului urinar (ITU)? 
  • De ce sunt frecvente ITU în timpul sarcinii? 
  • Cum să recunoașteți o ITU 
  • Cum să tratați o ITU 
  • Cum să preveniți o ITU 

Ce este o infecție a tractului urinar (ITU)?

O infecție a tractului urinar (ITU) este o infecție a sistemului urinar. Cel mai frecvent tip de ITU apare în tractul urinar inferior, infectând uretra și vezica urinară. 
 
Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi până la uretere și rinichi, în tractul urinar superior. Simptomele infecțiilor tractului urinar superior sunt considerabil mai grave și pot include dureri de spate, greață și febră. 
 
Bacteriile cauzează cele mai multe infecții ale tractului urinar și, deși le poate avea oricine, sunt deosebit de comune în rândul femeilor însărcinate.

De ce sunt frecvente ITU în timpul sarcinii?

Pe lângă urinarea mai frecventă și scurgerile de urină, infecțiile tractului urinar devin mai frecvente în timpul sarcinii. Vă prezentăm câteva dintre motivele pentru care:
 
Hormonii vă modifică tractul urinar
 
Hormonii dumneavoastră provoacă modificări ale tractului urinar, din cauza cărora puteți face mai ușor infecții. Aceste modificări hormonale pot cauza, de asemenea, refluxul vezico-ureteral, o afecțiune care cauzează curgerea urinei din vezică înapoi la rinichi, ceea ce poate provoca o ITU.
 
Vă este comprimată vezica urinară
 
Uterul în creștere presează vezica urinară, ceea ce poate îngreuna eliberarea întregii cantități de urină din interior, iar urina rămasă poate fi o sursă de infecție. 

Cum să recunoașteți ITU în timpul sarcinii

Vizitele frecvente la toaletă sunt o parte normală a sarcinii, ceea ce face complicată detectarea unei ITU. Iată câteva simptome care pot indica o infecție.
 
  • Contracții și/sau durere abdominală
  • Durere în partea de jos a spatelui
  • Cantități mici de urină de fiecare dată când urinați
  • Durere în timpul urinării
  • Urme de sânge în urină
  • Urină cu miros puternic, de culoare închisă sau tulbure
  • Senzația de frig, de obicei neasociată cu febră
  • urinară bruscă
 
Medicul dumneavoastră va putea confirma dacă aveți sau nu o ITU cu un simplu test de urină, care va identifica dacă sunt prezente bacterii. 

Cum să tratați o ITU

Dacă suspectați o ITU, este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a primi imediat tratament. Aceasta deoarece dacă o ITU din timpul sarcinii nu este tratată, se poate agrava și se poate răspândi în tractul urinar superior, ceea ce sporește riscul de hipertensiune arterială, naștere prematură și greutate mică la naștere. De asemenea, sarcina poate mări riscul de infecție a rinichilor.
 
Dar puteți avea siguranța că, datorită detectării în timp util și a unui tratament eficient, ​​care presupune în mod normal utilizarea antibioticelor, o infecție urinară nu va cauza niciun rău copilului dumneavoastră.
 
După ce ați încheiat tratamentul cu antibiotice, medicul vă va cere să efectuați ulterior un test de urină, care va confirma dacă bacteriile sunt încă prezente sau nu.
 
De asemenea, vă puteți liniști cu ajutorul controalelor regulate pe care le aveți cu moașa sau medicul dvs, care vor efectua periodic teste de urină pentru a vă măsura nivelurile de proteine ​​(nivelurile ridicate de proteine ​​​​în urină pot indica o ITU sau riscuri pentru rinichi).
 
Pentru a vă ajuta în caz de scurgeri urinare, purtarea absorbantelor pentru , care lasă pielea să respire, absorb rapid scurgerile și îndepărtează umiditatea, vă pot asigura confortul. Absorbantele pentru incontinență TENA Lady Slim asigură absorbție rapidă, sunt foarte discrete pentru o protecție delicată.

Cum să preveniți o ITU

Există mai multe măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce posibilitatea de a face o ITU. Unele dintre următoarele măsuri vă pot fi de ajutor:
 
Hidratați-vă
Băutul unei cantități suficiente de apă vă ajută să vă mențineți sănătatea tractului urinar, astfel încât să fie mai mică probabilitatea de a face o ITU. S-ar putea să fiți tentată să beți mai puțină apă pentru a evita încă un drum la baie, dar nu faceți acest lucru! Reducerea consumului de apă duce la deshidratare și poate face ca urina să devină mai concentrată. Acest lucru poate irita vezica urinară, creând nevoia de urinare chiar și atunci când vezica nu este plină.
 
Faceți dușuri în loc de a vă spăla în cadă
Deși o baie în cadă poate fi relaxantă, mai ales la sfârșitul unei zile lungi, statul într-o cadă vă poate mări riscul de a dezvolta o ITU, mai ales dacă vă place spuma din abundență, deoarece aceasta poate permite pătrunderea bacteriilor în tractul urinar.
 
Mergeți la toaletă imediat după un raport sexual
Urinatul după un raport sexual poate ajuta la îndepărtarea bacteriilor din uretră. 
 
Nu vă grăbiți la toaletă
Urinatul rapid poate cauza, de asemenea, probleme. Lăsarea chiar și a unei cantități mici de urină în vezica urinară crește șansele de a dezvolta o infecție a tractului urinar, așa că faceți-vă întotdeauna timp pentru a vă goli complet vezica urinară. Un sfat excelent este să vă aplecați în față pe scaunul de toaletă: aceasta este cea mai eficientă poziție a corpului pentru golirea completă a vezicii urinare. 
 
Ștergeți întotdeauna din față spre spate
Pare evident, dar este surprinzător de câte ori putem uita această regulă simplă: șterge întotdeauna din față spre spate. În acest fel, veți deplasa bacteriile din fecale departe de zona mai sensibilă a vulvei, ceea ce scade riscul de infecție.  
 
Evitați folosirea produselor parfumate în zona genitală
Acestea modifică pH-ul pielii și afectează coloniile locale de microbi. Toate produsele de igienă, inclusiv gelurile de duș, săpunurile, dușurile vaginale, conțin parfumuri, aditivi și conservanți, care pot deteriora pielea delicată din această zonă, astfel că cel mai bine este să simplificați lucrurile și să spălați zona doar cu apă caldă. 
Dacă utilizați absorbante pentru pentru a gestiona scurgerile de urină, este o idee bună să optați pentru unele care sunt mai delicate cu pielea sensibilă, cum ar fi absorbantele pentru incontinență TENA Lady Slim, pentru o protecție delicată.

Pot fi confundate alte afecțiuni cu o infecție a tractului urinar?

Bacteriuria asimptomatică (BAS) se referă la bacteriile din tractul urinar care generează doar simptome precum urină tulbure sau cu miros puternic. Această afecțiune este de obicei inofensivă și nu necesită tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, nu este cazul și în timpul sarcinii.
 
Femeile însărcinate cu bacteriuria asimptomatică sunt supuse unui risc mai ridicat de infecție a tractului urinar, care prezintă simptome și poate fi periculoasă pentru făt. Antibioticele reduc semnificativ acest risc și, astfel, pot fi recomandate de medicul dumneavoastră dacă se detectează bacteriuria asimptomatică.
 
Deshidratarea poate cauza, de asemenea, urină de culoare închisă, tulbure și mirositoare. Prin urmare, aveți grijă să vă hidratați corect.

Pot întreține raporturi sexuale dacă am o ITU?

Deoarece infecțiile tractului urinar nu se transmit pe cale sexuală, puteți întreține raporturi sexuale în perioada în care suferiți de o ITU sau în care urmați un tratament pentru o ITU.

Ce ar trebui să fac dacă suspectez că am o ITU?

În primul rând, adresați-vă medicului.

Imaginea absorbantelor TENA Lady Slim Ultra Mini și Lady Slim Normal

Când te confrunți cu incontinența

Slăbiciunea vezicii urinare este un simptom comun al menopauzei. TENA Lady Slim este un absorbant realizat cu un strat superior moale, care este delicat cu pielea atunci când sunteți menopauză. - 

TENA este aici pentru a vă ajuta în călătoria sarcinii și post-partum, cu sfaturi practice pentru incontinența în timpul sarcinii și postpartum. Dacă simțiți că aveți nevoie de sprijin suplimentar, nu ezitați să contactați un cadru medical, cum ar fi cel mai apropiat medic de familie. Avem o gamă largă de produse concepute pentru a vă sprijini: consultați gama completă aici sau comandați o mostră. Nu ezitați să ne contactați dacă nu găsiți produsul potrivit pentru dumneavoastră.