Infecţiile tractului urinar la femei

Dacă sunteți femeie, există o posibilitate rezonabilă să fi experimentat deja sau să experimentați la un moment dat o infecție a tractului urinar (ITU). Aproximativ una din cinci femei se va confrunta cu o infecție a tractului urinar de-a lungul vieții. Dacă ați avut-o o dată, este probabil să o aveți din nou. Aflați aici mai multe despre infecţiile tractului urinar la femei și primiți sfaturi despre cum să recunoașteți o infecție și să ameliorați simptomele.

Ce este o infecție a tractului urinar?

O infecție a tractului urinar se produce atunci când bacteriile invadează tractul urinar, provocând o infecție atât neplăcută, cât și dureroasă, care pentru mulți oameni este o problemă recurentă. De obicei, infecția este cauzată de faptul că bacteriile din organismul nostru ajung acolo unde nu ar trebui să fie. Cea mai comună dintre aceste bacterii este E. coli, care se găsește în mod normal în intestin. Staphylococcus saprophyticus este frecvent o sursă de infecție în rândul femeilor mai tinere, dar și alte bacterii pot fi responsabile de infecții urinare.

Femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații și acest lucru are în primul rând legătură cu anatomia. Uretra la femei este relativ scurtă și se află, de asemenea, aproape de anus, de unde bacteriile pot invada tractul urinar.

De asemenea, la femei, nivelul de estrogen scade odată cu vârsta. Acest lucru poate cauza subțierea și uscăciunea pereților tractului urinar. Membrana mucoasă protectoare sau mucoasa devine mai puțin acidă, ceea ce îi reduce capacitatea de a combate infecțiile. Acesta este motivul pentru care este recomandat tratamentul cu estrogen pentru a preveni infecțiile tractului urinar. 

Care sunt simptomele tipice ale infecției tractului urinar și/sau ale vezicii urinare la femei? 

  • Durere sau senzație de arsură la urinare
  • Nevoia constantă de a merge la toaletă, precum și urinarea frecventă
  • Cantități mici de urină de fiecare dată
  • Urme de sânge în urină
  • Urină cu miros puternic, de culoare închisă sau tulbure
  • Senzație de frig, frisoane, adesea nu cu febră reală
  • urinară bruscă

De la infecțiile tractului urinar inferior la infecțiile tractului urinar superior

Cel mai frecvent tip de infecții ale tractului urinar apar în tractul urinar inferior, infectând uretra și vezica urinară. Tulpinile extrem de virulente pot, dacă nu sunt tratate, să se răspândească mai departe până la uretere și rinichi, în tractul urinar superior. Simptomele infecției renale la femei (și bărbați) sunt considerabil mai grave decât simptomele infecției tractului urinar inferior și pot include dureri de spate, greață și febră. Infecțiile renale sunt potențial grave, deoarece pot provoca leziuni la nivelul rinichilor și chiar insuficiență renală dacă nu sunt tratate. În cele din urmă, pot duce, de asemenea, la urosepsie, o infecție a fluxului sanguin care necesită terapie intensivă. 

Pot fi confundate alte afecțiuni cu o infecție a tractului urinar?

Da. Bacteriuria asimptomatică (aceste bacterii fiind denumite „prietenoase”) în tractul urinar este o afecțiune inofensivă care nu trebuie tratată cu antibiotice. Aceste bacterii nu vor cauza simptome, cu excepția urinei urât mirositoare la unele persoane. Acest lucru înseamnă că o bandeletă de testare pozitivă (nitriți și/sau leucocite) nu dovedește prezența unei infecții a tractului urinar dacă nu există alte simptome. 
 
Deshidratarea poate cauza, de asemenea, urină de culoare închisă, tulbure și mirositoare. Prin urmare, aveți grijă să vă hidratați corect. 

Cum scăpați de o infecție urinară?

Majoritatea infecțiilor sunt tratate eficient cu antibiotice. Adesea se face un test de urină pentru a vedea ce bacterii au cauzat infecția și apoi medicul recomandă un antibiotic eficient. La femeile sănătoase, infecțiile ușoare pot fi vindecate spontan, dar dacă aveți simptome severe de infecție a tractului urinar, trebuie să solicitați ajutor medical.

Ce puteți face pentru a ameliora simptomele unei infecții a tractului urinar?

  • Hidratați-vă, pentru a elimina bacteriile din vezica urinară
  • Utilizați medicamente pentru a ușura durerea și pentru a reduce febra și inflamația
  • De asemenea, puteți utiliza o pernă încălzitoare, așezând-o pe partea inferioară a spatelui sau pe stomac, pentru a calma durerea

Cum să prevenim infecțiile

Cea mai importantă metodă de prevenire este menținerea zonei genitale curată și sănătoasă și capabilă de protecție împotriva infecțiilor. De asemenea, îndepărtați bacteriile menținându-vă hidratarea. În final, încercați să vă asigurați că vă goliți complet vezica, deoarece bacteriile se pot înmulți în urina rămasă.

S-ar putea să întâlniți frecvent sfaturi despre cum să preveniți infecțiile tractului urinar, iar unele dintre acestea nu au fost susținute de știință, cel puțin până în prezent. Dar nu se întâmplă nimic rău dacă încercați idei de bun simț pentru a vedea dacă funcționează pentru dumneavoastră. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi utile care vă pot ajuta să preveniți o infecție a tractului urinar, mai mult sau mai puțin dovedite științific. 

Câteva sfaturi cu privire la modul de evitare a infecțiilor tractului urinar:

  • Când mergeți la toaletă, este recomandat să ștergeți din față în spate
  • Nu spălați în exces și nu folosiți săpun dur în zona genitală, deoarece poate provoca dezechilibru și iritații.
  • Folosiți cremă de spălare TENA și cremă de protecție TENA pentru zona intimă sensibilă.
  • Uscați pielea atunci când schimbați produsele de igienă, deoarece bacteriile se dezvoltă mai bine în zonele umede.
  • Utilizați produse pentru TENA de înaltă calitate, care lasă pielea să respire și sunt sigure și delicate pentru piele.
  • Se recomandă să urinați după ce ați făcut sex
  • Asigurarea unei cantități suficiente de vitamina D are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar
  • Dacă faceți cu ușurință infecții ale tractului urinar, încercați să faceți dușuri în loc de băi
  • Poate fi utilizat estrogenul vaginal aplicat local, uneori chiar și de femeile aflate la premenopauză
  • Evitați prezervativele cu spermicide, acestea pot mări riscul de infecție

Dacă aveți probleme cu golirea completă a vezicii urinare, iată ce puteți face pentru a facilita golirea acesteia:

  • Când mergeți la toaletă, așezați-vă într-o postură care relaxează zona pelviană, aplecându-vă ușor în față, cu genunchii îndoiți și picioarele sprijinite pe sol sau pe un scaun pentru picioare
  • După golirea vezicii, ridicați-vă și așezați-vă din nou de câteva ori. Acest lucru poate determina eliminarea urinei care a rămas neeliminată.