Incontinence words and terminology.
Constipație
Constipația este în general definită ca dificultate, întârziere sau durere la eliminarea scaunului, iar pentru aceasta nu este necesar ca scaunul să fie tare. Este destul de des întâlnită în copilărie.
Enurezis
Enurezisul este pierderea involuntară de urină. Dacă incontinența apare noaptea, în timpul somnului, este vorba despre enurezisul nocturn.
Enurezis nocturn
Enurezisul, sau enurezisul nocturn, reprezintă urinarea involuntară în timpul somnului, după vârsta la care aceste manifestări ar trebui să dispară. Nicturezisul reprezintă nevoia de a merge frecvent la toaletă în timpul nopții pentru a urina.
Exerciții pentru planșeul pelvian
Exercițiul pentru mușchii planșeului pelvian se realizează prin contractarea și relaxarea mușchilor planșeului pelvian, pentru a îmbunătăți susținerea vezicii urinare și presiunea de închidere a uretrei. Întărirea planșeului pelvian este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru reducerea riscului apariției oricărui tip de incontinență. Exercițiile pentru planșeul pelvian sunt cunoscute și sub denumirea de exerciții Kegel.
Incontinență
Incontinența sau a suferi de incontinență se poate referi atât la incontinența urinară, cât și la cea fecală.
Incontinență funcțională
Aceasta este o incapacitate de a ajunge în timp util la toaletă ca urmare a unor dificultăți cauzate de afecțiuni fizice sau mentale sau obstacole ce țin de mediul înconjurător. Pot fi afecțiuni fizice cauzate de îmbătrânire sau dizabilități precum incapacitatea de a se dezbrăca sau de a se muta din scaunul cu rotile pe toaletă suficient de repede. Obstacolele ce țin de mediul înconjurător care împiedică ajungerea la toaletă în timp util pot fi o distanță prea mare până la toaletă sau persoane cu probleme de concentrare care nu știu cum să ajungă la toaletă.
Incontinență mixtă
După cum sugerează și numele, aceasta are simptome mixte, de obicei este o combinație între incontinența de stres și incontinența imperioasă. Nevoia face ca vezica urinară să se contracte, dar mușchii pelvieni nu sunt suficient de puternici pentru a opri golirea vezicii urinare. Acestea apar deseori simultan la femei. Dacă se întâmplă să suferiți de amândouă, în general una cauzează mai multe probleme decât cealaltă, astfel că ar trebui să vă concentrați mai întâi pe rezolvarea simptomului cel mai frecvent.
Incontinența urinară de stres
Incontinența urinară de stres descrie scurgerea involuntară de urină (slăbiciunea vezicii urinare) ca urmare a efortului fizic. Acest efort poate include efortul fizic sau acțiuni precum tușitul, strănutul sau râsul. De obicei, incontinența de stres presupune doar cantități mici de urină, dar acest lucru depinde de nivelul de umplere al vezicii urinare în momentul apariției presiunii abdominale. Incontinența de stres este în general asociată unei slăbiri a mușchilor planșeului pelvian și poate rezulta în urma unor modificări fizice apărute în timpul sarcinii, nașterii sau menopauzei. Incontinența urinară de stres la femei este cunoscută și sub denumirea de incontinență de stres.
Incontinența urinară prin prea plin
Incontinența urinară din prea plin apare atunci când vezica urinară nu se poate goli complet și se umple cu urina reziduală. Obstrucționarea uretrei și/sau un mușchi al vezicii urinare care este întins și plin peste capacitate poate/pot cauza dilatarea vezicii urinare și apoi scurgeri involuntare. Mărirea prostatei la bărbați este o cauză des întâlnită a incontinenței urinare din prea plin. Dar pot fi și alte motive precum deteriorarea nervilor.
Îngrijire medicală pentru controlul incontinenței
Îngrijirea medicală pentru controlul incontinenței se referă la ajutorul oferit persoanelor pentru controlul vezicii urinare sau al funcțiilor intestinelor. Aceasta presupune identificarea cauzelor incontinenței (fie că este temporară sau cronică). Include și luarea în considerare a factorilor de mediu și a asistenței necesare și detectarea oricăror afecțiuni din această gamă care pot cauza incontinența. Pentru a putea stabili obiective și plănui îngrijirea pentru îmbunătățirea situației. Îngrijirea medicală pentru controlul incontinenței promovează continența și are ca scop să prevină reapariția incontinenței prin intermediul unor rutine de îngrijire personalizată, toaletă și uneori produse pentru controlul incontinenței.
Jurnal de urinare
Cunoscut și sub denumirea de consum de fluide și jurnal de urinare. Nivelul consumului de fluide va afecta în mod direct cantitatea de urină produsă. Ținând o evidență pe 3 zile a frecvenței de urinare, a cantității de urină, a tipurilor și cantităților de lichide consumate și a orelor aferente vă poate ajuta pe dvs. și profesioniștii din domeniul medical să evaluați nivelul și tipul de incontinență urinară și tratamentul necesar. De exemplu, dacă nevoia individuală de a goli vezică urinară apare de peste 8 ori pe parcursul a 24 ore, aceasta ar putea indica o incontinență urinară imperioasă sau altceva care trebuie diagnosticat și tratat complet.
Menopauză
Perioada care marchează încetarea permanentă a activității menstruale.
Micțiune
Actul de urinare (evacuarea sau eliminarea urinei).
Mușchii planșeului pelvian
Mușchii planșeului pelvian (sau mușchii pelvieni) sunt un grup de mușchi din partea inferioară a cavității abdominale. Sunt localizați între osul pubian (în față) şi baza coloanei vertebrale (în spate). Aceștia susțin vezica urinară și intestinele. Slăbirea acestor mușchi poate cauza probleme precum incontinența urinară și, dacă mușchiul sfincterului este afectat, incontinență fecală.
Nicturezis
Este atunci când trebuie să vă treziți o dată sau de mai multe ori pe noapte pentru a urina.
Reeducarea vezicii urinare
Reeducarea vezicii urinare este o abordare comportamentală menită să extindă capacitatea vezicii urinare și să scadă frecvența urinării. În timp, vezica urinară devine mai puțin sensibilă și poate face față unui volum mai mare de urină. Un jurnal de urinare (cunoscut și sub denumirea de consum de fluide și jurnal de urinare) reprezintă prima etapă în evaluarea incontinenței urinare imperioase și stabilirea unui program de reeducare a vezicii urinare.
Retenție urinară
Retenția urinară este generată de dificultățile de golire a vezicii urinare și înseamnă că aceasta încă prezintă urină după urinare, afecțiunea putând fi cauzată, de exemplu, de o prostată mărită. Simptomele dificultăților de golire a vezicii urinare pot fi un jet urinar slab, ce poate include un flux intermitent, forțare și o întârziere între momentul când încercați să urinați și apariția fluxului de urină propriu-zis. Întrucât vezica urinară rămâne plină, această situație poate cauza incontinența urinară prin prea plin.
Scurgere post-micțiune
Scurgerea post-micțiune este termenul folosit atunci când o persoană descrie pierderi involuntare de urină imediat după eliminarea urinei. Aceasta se întâmplă în general la bărbați după ce părăsesc toaleta, iar la femei după ce se ridică de pe vasul de toaletă. Se întâlnește frecvent și în cazul prostatei mărite sau a slăbirii mușchilor planșeului pelvian.
Slăbiciunea vezicii urinare
Slăbiciunea vezicii urinare (cunoscută și sub denumirea de vezică urinară slabă) se referă la momentul în care apar dificultăți în a controla vezica urinară, care duc la pierderi involuntare de urină. Există mai multe motive diferite pentru slăbiciunea vezicii urinare la femei și la bărbați. Terminologia medicală corectă pentru slăbiciunea vezicii urinare este incontinență urinară.
Testat dermatologic
Procesul de testare pentru a garanta faptul că produsele sunt neiritante pentru piele în situațiile din viața reală.
Tratamente pentru incontinență
Există multe tipuri de tratamente și metode recomandate pentru incontinența urinară. O metodă presupune intervenții asupra stilului de viață, precum antrenarea vezicii urinare sau exerciții pentru mușchii planșeului pelvian, care întăresc mușchii trunchiului. De asemenea, modificarea consumului de lichide și a modului de golire a vezicii sau pierderea în greutate vă pot ajuta.
Urină reziduală
Urina care se află în continuare în vezica urinară după urinare.
Vezică iritabilă
Vezica iritabilă este o descriere comună pentru o serie de probleme legate de nevoia de a urina. Nu înseamnă incontinență, ci pur și simplu o nevoie de urinare frecventă. O vezică iritabilă, denumită uneori și vezică urinară hiperactivă, se referă de obicei la faptul că aveți o frecvență zilnică de urinare ridicată și uneori chiar și nicturezis. Rețineți că este normal să goliți vezica urinară de 4-8 ori pe zi.
Vezică urinară hiperactivă
Vezica urinară hiperactivă este o descriere comună pentru o serie de probleme legate de nevoia de a urina. Nu înseamnă incontinență, ci pur și simplu o nevoie de urinare frecventă. O vezică urinară hiperactivă, denumită uneori și vezică iritabilă, se referă de obicei la faptul că aveți o frecvență zilnică de urinare ridicată și uneori chiar și nicturezis. Rețineți că este normal să goliți vezica urinară de 4-8 ori pe zi. Vezica urinară hiperactivă este mult mai des întâlnită în rândul persoanelor vârstnice și al femeilor.
Vezică urinară neurogenă
Mai mulți mușchi și nervi lucrează împreună pentru a reține urina și a controla în mod eficient golirea vezicii. Afecțiunile de la nivelul creierului, coloanei vertebrale sau nervilor pot afecta comunicarea între creier și vezica urinară. Rezultatul constă în incapacitatea de a controla vezica urinară sau de a o goli complet.
Vezică urinară sensibilă
Termenul este folosit deseori pentru a descrie o incontinență urinară ușoară sau, mai exact, scurgere urinară.